برنامه «گفتگی اجتماعی» رادیو گفتوگو در خصوص دفترهای مهاجرت و فرار نخبگان و با حضور دکتر محمد وحیدی، نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به روی آنتن رفت.
محمد وحیدی با بیان اینکه مهاجرت یک اصل طبیعی و یک حق برای هر فرد است که محل زندگی خود را انتخاب کند، گفت: ایران جزو کشورهایی است که همچنان مهاجر پذیر و هم مهاجر فرست است اما اگر بخواهیم بر اساس نخبگان این موضوع را بسنجیم، باید اذعان کنیم جزو کشورهایی هستیم که بیشتر مهاجرت را تجربه کرده ایم.
وی به آمارها اشاره و بیان کرد: در بین 98 کشوری که نخبگان خود را با مهاجرت از دست می دهند، ایران جزو کشورها با بالاترین آمارها قرار دارد و این یک اتفاق نه چندان مثبت است.
نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه مهاجرت نخبه به کشور آسیب می زند، عنوان کرد: فرد نخبه، یک انسان برجسته و کارآمد محسوب می شود و در تولید علم و فناوری اثرگذار است و نبوغ فکری او باعث سرعت بخشیدن حرکت یک کشور شود.
وی از آسیب های اجتماعی مهاجرت نخبگان گفت و اظهار کرد: در عرصه علمی این آسیب ها بیشتر برای جهان سومی ها رخ می دهد. اگر مهاجرت نخبگان با برگشت آن ها در کوتاه مدت، میان مدت و یا بلندمدت همراه باشد، حتما آثار آن مثبت خواهد افتاد اما اگر سیر آن معکوس باشد، قطعا اثر منفی دارد.
این نماینده مجلس با تصریح بر اینکه ایران در حوزه مهاجرت نخبگان، آسیب های آن را درک کرده است، گفت: اینکه برنامه هایی برای جذب نخبگان و دانشجویانی که در دانشگاه های مختلف دنیا مستقر هستند، داریم امری مهم و حیاتی محسوب می شود. بر اساس آمارهایی که وزارت علوم منتشر کرده است، سالانه 145 هزار نفر در حوزه تحصیلی از کشور مهاجرت می کنند که از این تعداد 105 هزار نفر تحصیلات دانشگاهی دارند و خارج می شوند.
وی با بیان اینکه روزانه 20 نفر مهندس و نخبه از کارشناسی تا دکترا از کشور خارج می شوند، عنوان کرد: این عدد زیادی است و متاسفانه به همین اندازه، برگشت نداریم؛ گرچه برنامه ریزی های خوبی در بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی ریاست جمهوری شده است.
خبرنگار : زهرا جودکی